Friday, January 05, 2007

TUVALET KAĞIDINDAN KİŞİLİK TESTİ

TUVALET KAĞIDINDAN KİŞİLİK TESTİ

Bir rulo tuvalet kağıdının bir kişinin karakterini anlamak için ne kadar önemli bir araç olabileceğini hiç düşündünüz mü? Özellikle de kişinin başkalarına saygılı ve insanları seven biri olup olmadığını anlamak için...

Bazen tuvalete girdiğinizde bitmiş boş bir rulo görürsünüz. Kağıtların yerini bildiği halde, kendi işini halledip öylece bırakıvermiştir boş ruloyu, önceki KİŞİ!

Bazısı daha ileri gidip boş ruloyu çöpe atmıştır ama yeni ruloyu takma görevini bir sonraki kişiye yani ona ihtiyaç duyacak kişiye bırakmıştır. İlginç değil mi? Mantıklı düşünme süreci doğru işlerken birden yarı yolda kesiliyor. Kendi işi hal olmuştur çünkü. Çöpünü bile atmıştır.

Kimisi de yerine hemen yeni bir rulo takar ama yapışkanlı kısmını açmadan. Kendi yaşadıkları ile empati yapamaz çünkü.O ruloyu kullanacak olan bir sonraki kişinin ıslak elle o yapışkanı açmasının ne kadar zor olacağını kendi deneyimlerinden hatırlayamaz.

Kimi de vardır ki yeni bir ruloyu takar ve yapışkanını da açar ve anında kullanılacak halde bırakır. Ortam onun geldiğinde olduğu gibidir ve bir sonrakine de o şekilde bırakmıştır. İşte benim adamım!

Mümkün olsa böyle bir senaryo ile iş görüşmesi bile yaparım.

İşte size çok basit gibi görünen ama kişinin ne kadar insan sevdiği, ne kadar başkalarını düşündüğü ve dolayısı ile ne kadar müşteri odaklı ve saygılı olabileceğini test etmek için bir yöntem. Bakın bakalım kişi hizmet etmeye mi, yoksa hizmet edilmeye mi odaklı? Yönetici mi eleman mı olduğu fark etmez. Herkes müşteri ve herkes satıcıdır sonuçta.

Başka bir test yöntemi de kişinin banyoyu nasıl kullandığıdır. Sizden önceki kişi banyosunu yaptıktan sonra duşu tutup da etrafı temizlememişse sizi bir hizmetçi gibi gördüğüne veya pislikten rahatsız olmadığına emin olabilirsiniz. Ah! Tabii daha ileri gidip, bu kişilerin bazıları kendi bıraktıkları pis yerde banyo yapmazlar. Pistir ya! Bunlar şirketlerde işi karıştırıp sonra “yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali” herkesten çok ver yansın eden tiplerdir.

Hele bu tipler evinizi paylaştığınız kişi veya kişiler ise yandınız. Ya kafayı yiyeceksiniz, ya hizmetçilik yapacaksınız, ya da pis olacaksınız. Başka çareniz yok! Ya onlar değişecek ya da siz, eğer rahat etmek istiyorsanız.

Gördüğünüz gibi hiç akla gelmeyecek bir noktadan nerelere varılabiliyor. Gittiğiniz her yeri bulduğunuzdan daha iyi bırakmaya bakın. Bakın ki ardınızdan gelen oradan sizin geçtiğinizi bilebilsin.