Thursday, December 09, 2010

“KURTLAR VADiSi” BBC’DE

BBC1’de yayınlanan “Waking the Dead (Ölüyü uyandırmak)” adlı dizi takip ettiğimiz bir kaç diziden biridir. Çözülemeyip rafa kaldırılmış cinayetleri çözer uzman polisler. Her bir konu birer saatlik iki bölüm halinde, iki hafta içinde yayınlanır. 


Televizyon izleme alışkanlığımız olmadığından bu diziyi sezonu bitip de DVD olarak yayınlandığında alır ve kendi programımıza göre izleriz. 8. Sezonun birinci bölümünü ancak izleyebildik. Çıplak bir kadının ormanda koşmasıyla başlayan görüntüler ve diğer kanıtlar kadının kaçırıldığını göstermekteydi. Polis koruması altına alınan kadının DNA örneği yıllar önceki bir çifte cinayet mahallinde bulunan DNA ile örtüşünce konu ekibimizin birimine aktarıldı ve öğrendik ki cinayet kurbanlarından biri olan genelev/gece klübünün sahibi  bir Türk adam. Bir kaç dakika sonra kadını kaçırmış ve ellerinden de kaçırmış olan ekibin kimliği de belirdi ekranlarda. Önce kötü görüntülü, kıllı, üç numara saç tıraşlı, esmer ve yapılı, kısacası tipik akdenizli görüntülü adamın bileğindeki dövmeye odaklandı kamera. “Hay Allah çok tanıdık bir şeyler var bu dövmede” derken eşim ekranı dondurdu ve beraber okuduk. Ortadaki kurt kafası resimin etrafında “Vadideki Kurt” yazmaktaydı. Yüzümde muzip bir gülümseme belirirken kahkahalarımı tutamadım ve Stuart’a açıklamayı yaptım. O da “Kurtlar Vadisi Irak” filmini izlediginden konuyu biliyordu ve o da gülmeye başladı. Derken kötü adamımız -ki adı Çoban oluyor- kadını ellerinden kaçırmış olmalarından POLAT’ın hiç hoşlanmayacağını diğer iki kötü adama söylüyor.

Artık net olarak anlıyoruz ki birileri Kurtlar Vadisi sizinden esinlenerek bu konuya hayat vermiş.  Vadideki Kurt Dogu Anadolu’daki bir mafya örgütü ve Polat da lideri olarak tanıtılıyor.
Fakat ayrıntılar komik. Çoban’ın elinde koca nazar boncuğu taneli, genelde araba camlarına veya duvara takmak için süs olarak üretilen 30’luk tesbih var. Anlaşıldığı kadarı ile adam nasıl tesbih çekildiğinden bi-haber. Tesbih o kadar komik duruyor ki dizinin bütün ciddiyeti beş paralık. Zaten adamın aksanından Türk olmadığı aşikar. “Ya Yunan ya da Israil’li” diyorum ancak adam Rus aksanı ile konuşuyor, Arap aksanı da değil. Genelde Arap aksanı yakıştırılır Türklere. Nedense “Gece Yarısı Ekspresi” adlı filmi anımsıyorum. Hiç izlemedim ama ordaki Türkleri Rumların canlandırdığı söylenmişti.

Diğer iki “Türk”ün de aksanı Türk değil ama nereye ait oldukları da belli değil. Türk olabilecek bir görüntüleri var. “Belki de burada doğmuş büyümüş Türklerdir” diye düşünüyorum ama bu savım da adamların zorla araya sokuşturulmuş 2-3 Türkçe cümleyi katletmesiyle suya düşüyor. Cümleleri anlayabilmek için geri gidip bir kaç defa dinlemek zorunda kalıyorum. “Bu herifler kesinlikle Türk değil. Peki yaklaşık 350 bin Türkün yaşadığı bu ülkede 3 tane Türk aktör yok mu?”. Daha önce izlediğim başka bir dizide oynayan Türk oyuncular vardı. Ciddiyeti ile bilinen BBC’nin böyle bir hata yapmasına ve Türklere uymayayan karakterler sergilemesine kızıyorum çünkü bu uygunsuzluklar dikkatimizi dağıtıyor ve konudan uzaklaşıyoruz. Bari adamları Türkçe konuşturmayın.

Dizinin bitiminde eşim bu karakterleri oynayanların isimlerini bulmaya yöneliyor çünkü ben “kesinlikle Türk değiller” diyorum. İsimleri not alıyorum ve araştırıyorum;
Alki David : Kıbrıslı Rum (Çoban karakterini oynayan). Yapımcılar da Rumlarla bizi birbirine çok yakın ırklar olarak görüyor olsa gerek, ancak bu adam Türk bile olsa Türk olmasına şaşardık.
Tam Mutu: Başka oyunlarda rol alması dışında hakkında hiç bir bilgi yok.
Sam Vincenti: Arap/İtalyan. Zaten en çok Türke benzeyen de buydu.
Jason Hunjan: Yine hakkında bilgi olmayan bir oyuncu. Fazla bir rolü olmadan, öldürülmüş adamı oynuyordu.

Polat karakteri hiç gösterilmedi. Kötü adamlar çok salakça hatalar yapıp polis tarafından öldürüldüler.
Kurtlar Vadisinden fikir alıp da bu diziye veren kim çok merak ettim. Onca başka isim olabilecekken neden “Vadideki Kurt” ismi seçilmişti?

Ümran Altunkaya
09/12/10
Londra

5 comments:

Anonymous said...

Merhaba

Sonraki blog .... linkleri ile ilerlerken bolgunuzu gördüm. BBC'nin ortaya koyduğunuz yamuğu gerçekten dikkate alınmaya değer, bize olan yamuk bakış açılarının nazara verilmesi açısından. Bu adamlar bir de Türkiye, Türkler ve Müslümanlar hakkında haberler de yayınlıyorlar, kafalarının bizim hakkımızda bu derece sağlıksız veya yanlı çalıştığından delili ile beraber haberdar olmamızda gerçekten büyük fayda var, teşekkürler.
Bu arada, profilinizi yazım hataları yönünden bir kontrol edebilir misiniz ?

Hayırlı günler.

hazar said...

Birileri, beyinlerinin derinliklerinde kalmış Türk hoşnutsuzluğu zaman zaman açığa çıkaracaktır. Bu zihniyeti taşıyanlarla mücadeleye devam.
Paylaşımınız için teşekürler.

Anonymous said...

mrb ümran,:))) seni ziyarete rastlantı sonucu geldim,mrb demeden gecmek istemedim,blogun cok güzel takipteyim sevgilerimle:)))))

not:
ne olur yorumda harf dogrulamayı kaldırırmısın

Anonymous said...

Macbook Servisleri olarak verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederiz.Devamını bekliyoruz.

Bay C said...

EN İYİ FACEBOOK SÖZLERİ



EN ÇOK PAYLAŞILAN FACEBOOK SÖZLERİ



GOOGLEDE EN ÇOK ARANAN YAZAR



GOOGLEDE EN ÇOK ARANAN SÖZLER



EN GÜZEL SÖZ YAZARI

EN GÜZEL SÖZLER



EN İYİ YAZAR



EN İYİ GENÇ YAZAR