Wednesday, September 03, 2008

ARAPLAR’IN TÜRKLER’LE DERDİ NE?

Fatih Sultan Muhammed kimdir biliyor musunuz? ‘Fatih Sultan’ adini çok iyi tanıyor olmasanız bu soruya cevabınız ‘hayır’ olurdu sanırım. Londra’da çocuklara yönelik İslami video filmleri satan bir dükkandaki bir videonun kapağında gördüm bu ismi. Kapakta Fatih Sultan Mehmet’in çok iyi bildiğimiz at üzerindeki bir resmi vardı. ‘Neden adı böyle yazılmış? Diye alıp arkasını okudum. Arkadaki özette Fatih Sultan Mahmut’un ne kadar önemli bir İslam kahramanı olduğundan ve Konstantinapol’u nasıl Bizans’tan alarak İslam topraklarına kattığından bahsediliyor. Osmanlı olduğu araya sıkıştırılmış. Kaç tane çocuk Konstantinapol’ün bu günkü Istanbul olduğunu bilir? Kac çocuk Osmanlı’nın Türk olduğunu bilir? Buradaki çocukların hiç biri bilmez. Öyleyse neden bu kelime kullanılmış? Bence Türk olduğu anlaşılmasın diye. Yoksa böyle bir açıklama aptallık olur.

Bengladeşli genç bir adam Türk olduğumuzu öğrenince ‘ben bu yıl hacda çok Türk gördüm. Maaşallah Türkler artık İslama dönmeye başladılar’ dedi ve nevrim döndü ama öfkeli çıkış fayda etmez diye alttan almaya ve Türklerin yıllardır hacca gittiğini anlatmaya çalıştım. Adamın gözlerindeki ifade benim kendi halkımı tanımadığımı düşündüğünü gösteriyordu. Sanırısınız ki Mekke’de yıllardır gelen Türk’lerin kaydını tutan o da, o kadar emin konuşuyor.

Lübnan’lı dükkan sahibi Türkiye’yi ne kadar sevdiğinden bahsediyor. ‘Orada kendimi çok rahat hissediyorum. Çok benziyoruz. Müslüman ülke ama bize okulda böyle öğretmemişlerdi’ diyor. ‘Bize okulda Osmanlı’nın kana susamış canavar olduğu, malımızı mülkümüzü sömürdüğü ve bize çok zarar verdiği, Türklerin Müslüman olmadığı anlatıldı. Ne zaman ki Kur’an kursuna gittim, orada hoca bize Osmanlı sayesinde nasıl dinimizi koruduğumuzu ve yaydığımızı anlattı. Varlığımızı Osmanlı’ya borçlu olduğumuzu anlattı’ diye ekliyor. O arada yanında çalışan kız söze atlıyor ‘ama Atatürk dini yasaklamış, kadınların başını zorla açtırmış’. Haydaa!! İş mi yapacağız, millete tarih dersi mi vereceğiz!

Bunu söyleyen ilk Lübnan’lı o değil. 2 yıl önce de yazmıştım. Bir konferansda tanıştığım Dr. Fadi Hakura şevkle Türkiye’nin AB’ye girmesinin Avrupa’ya faydalarını anlatmış ve Türkiye’nin gelişimini övmüştü. Ona göre Türkiye’nin AB’ye girmesinin İslam dünyasına büyük faydası olacaktır. Kendisini istasyonda yakaladığımda sormadan edemedim ‘nasıl oluyor da bir Arap olarak Türkiye’yi övüyorsunuz?’. O zaman da o anlatmıştı ‘ben Kuveyt’de büyüdüm ve okulda bize 3 düşman öğretildi; İsrail, İran ve Türkiye. Ben bir Türk düşmanı olarak büyüdüm taa ki bir araştırma yaparken yanlış bildiğimi öğrenen kadar’. Şimdi Dr. Hakura İngiltere’de TV’lere ‘Türkiye uzmanı’ olarak demeçler veriyor.

Suudi bir kadın anlatıyor ‘ben Türkiye’ye giderken annem beni uyardı. Türkler Müslüman olduklarını sanırlar ama onlar gerçek Müslüman değillerdir dikkatli ol diye. Oysa Istanbul’a geldiğimde manzara bambaşkaydı ve hemen annemi aradım; buradakiler de bizim kadar Müslüman dedim.

Mısır’lı bir bayan müşterim ‘Atatatürk öldü de Türkler kurtuldu. Atatürk’ü Amerika başa getirdi ki İslami ortadan kaldırsın’. Tahmin edeceğiniz gibi kısa bir tarih dersi verdim kendisine ama yıllarca yıkanmış kafasına ne kadar nüfüz etti bilmiyorum. Açıkcası bu tür durumlar için özel bir yaklaşım gerek çünkü ciddi bir önyargıya karşı mücadele var.

Bir süredir, işim nedeni ile İngiltere’deki Müslüman kesimle görüşmelerim oluyor ve bu vesile ile öğrendiklerim ve gözlemlediklerime inanmakta zorlanıyorum. 3 defa Suudi Arabistan’a gitmiş ve 1 yıl Libya’da çalışmış olan babam hep söyler ‘Araplar Türkleri hiç sevmez’ diye ama ben bunu hep abartı ve etkisiz olarak algılayıp üstünde fazla durmamışımdır. Artık gerçek olduğunu biliyorum. Araplar Türkleri sevmiyor ve hatta Müslüman olarak bile görmüyorlar. Babam ve arkadaşları Türkiye’de camii olduğunu göstermek için Türkiye’den resimli kitaplar bile getirtmişler.

Eniştem Arap olduğu için bilirim, gün geçmez ki gazetelerinde Türkiye hakkında bir haber olmasın. Onlar bizim ülkemizin politikasını ve ekonomisini bizden iyi bilirler ve favori hükümetleri dindar olanlardır. AKP’nin kazandığı son seçimi sabaha kadar ağlayarak izleyen Katar’lı bir kadınla bile tanıştım. Kolumu sıkıp beni tebrik etti. Ne durumda kaldığımı düşünün.

Müslüman kesimin organize ettiği fuar türü aktivitelere katılıyorum, ancak henüz başka bir Türk ne müşteri ne de satıcı olarak bu organizasyonlara katılmadı, çünkü bizi kendilerinden görmüyorlar.

Türk kadınlarının tesettür yaklaşımını bile fazla modern bulup, ‘Türk usulü’ diye tanımlayanlar var. İlle onlar gibi etekleriniz yerleri süpürecek sonra o pisliğe bulanmış eteklerle Allah’ın huzurunda namaza duracaksınız. Bir Pakistan’lı kadının dediği gibi ‘Araplara göre kendilerinden başka hiç kimse doğru Müslüman değil’, ama Türkler hiç birine göre Müslüman değil.

Fas’lılar Osmanlı onların ülkesine egemen olamadı diye böbürlenirken, Fransa’nın etkilerini övüçle taşıyorlar.

Şimdi sakın ‘aman Araplar bizi kendilerinden görse ne olur görmese ne olur’ demeyin. En azından dindaşız ve onlarla uzun bir geçmişimiz var. Neden bizi bu kadar yanlış tanısınlar? Neden yok yere düşmanımız olsunlar? Neden İngiltere’ye akan milyonlarca dolarlık Arap turizmi Türkiye’ye akmasın?

Peki neden Araplar Türkleri sevmiyor veya hakkımızda yanlış fikirlere sahipler? Benim kendimce cevaplarım var ama yönlendirme yapmadan yorumu okuyucularıma bırakmak ve bu konuda bir tartışma başlatmak istiyorum.

17 comments:

lEYl said...

Biz her ne kadar o zamanlar sahip oldugumuz topraklari fethettik diye dusunsek de orada yasayan insanlara gore isgal edilmislerdir ve kimse ulkesini isgal edenleri sevmez. Sevmek zorunda da degiller ayrica. Hem itiraf edelim, biz cok mu seviyoruz Araplari? (Hukumetimiz ve yandaslari haric.)

Ustelik bizi yanlis taniyan sadece Araplar degil. Batililar da, Uzak Dogululular da kisacasi neredeyse tum dunya yanlis taniyor. Araplara göre modern gavur bir milletiz, batililara goreyse Araplar gibiyiz.

Laik-musluman gibi oksimoron bir yasam tarzini hayata gecirebilmis mukemmel bir sistemimiz varken simdi hizla batililarin bizi bildigi sekle dogru ilerliyoruz. En azindan batililar bizi yanlis taniyor demeyiz artik. Sadece Araplara musluman oldugumuzu hem de, abartma huyumuz sayesinde, onlardan daha musluman oldugumuzu kanitlamak icin zaten bidatlar ile guncelledigimiz dinimizi iyice zorlastiririz.

Ayrica Mohammed ismine de fazla takilma bence; biz de Alexander a Iskender diyoruz neticede.

warrior princess said...

Gecenlerde kizimin bir arkadasinin annesi ile tanistim. Kendileri Iran'li. Soz oradan buradan gecerken gene muslumanlik konusuna geldi (bu arada bu konuda beni biktirmaya basladi hani). Kendisi cok sasirdigim bir soz soyledi "We (Iran) were much better before we were made muslims by the Araps."

Dostluk-dusmanlik karsiliklidir. Birde soruyu soyle sorun bizler araplari seviyormuyuz?

Ayrica, sadece din degil herseyde "boyle yaparsan bizdensin, yapmassan disaridasin" degil mi?

Belki Araplar, Turkleri halifeligi ellerinden aldilar diye sevmiyorlardir. :-)

Umran Altunkaya said...

Bunlarin hepsi dogru tabii ancak biz Araplara acik bir dusmanlik gosterip okullarimizda cocuklarimiza ogeretmiyoruz bunu. Butun bunlar ne kadar arada kalmis oldugumuzu gosteriyor. Iki taraf da bizi kendinden gormuyor. Golge etmeseler baska ihsan istemeyecegiz ama...

Unknown said...

sayın arkadaşlar biz arap ülkelerde böyle bir şey inanmıtoruz

bazı insanlar böyle bi şey söyledi ama beş barmağın biri değil bence

bilakis biz türklerin çok seviyoruz arap ülkelerde binlerce türkler var onlara sorarsak daha iyi olur ama arap ülkeleri dişardan biri sorarsaniz elbette iyi tanımıyor

saygılar

yazımda yanlışlar bularsanız kusura bakmayın

abdullah
suudi arabistanlıyım

Umran Altunkaya said...

Sevgili Abdullah, yazinda hata yok gibi. Bir Suudi'nin bize yazmis olmasi cok guzel.

sanirim Suudi Arabistan'da boyle bir durum yok ancak Misir, Libya, Suriye, Cezair, Fas ve Tunus'da Fransa, Ingiltere ve Italya o donemde tarih kitaplarina Turkler aleyhine bilgiler koymdurmuslar. Fas, Cezair ve Tunus'da devletin resmi dili olarak Fransizca ilan edilip Arapca unutturulmaya calisilmis.

Turkler'den kurtuldugunu sanan bu ulkeler Avrupa ulkelerinin eline dusmustur.

Bizi bize dusurmuslerdir kisacasi.

Unknown said...

Benim babamda ırak göçmeni ama arapları hiç sevmem bar bar yam yamlar. 1. Dünya savvaşında Osmanlıyı arkasından vuran bunlar değil miydi? Babamın akrabalarıda soruyorlarmış oradakiler inanıyormu diye sanki biz inanınca cennete gidecekler :))) Bizi müslüman saymıyorlarmış ah keşke olmasak! Eskiden bende müslümandım ancak kuranı iyice okuyup din hakkındaki geröçekleri öğrenip, emevi arapların türklere yaptı kırımları öğrenince islamdanda araplardan de nefret ettim. Babamın soyundan utanıyorum pis araplar. Öyle bar bar toplumlar sömürülmeye her zaman mahkumdurlar!

Mahmut said...

Sonkale misin nesin,senin dallamalık durumların bunlar.Araplar la İslamdan nefret etmenin ne alakası var İslamı Araplar mı çıkardı Tövbee.İslam kuralları işine gelmiyor tabiiki dünyanın sahte rahatlıkları gözünü boyadı günde 5 vakit namaz kılmak Allah'ı zikretmek işine gelmedi Arapları bahane mi sunuyorsun.Sen bu dünyada zarara uğrayanlardansın adi köpeğin tekisin senin gibileri boğmak gerek.pireye yorgan yakma diye buna derler ki bu tartışmada ortada ne pire var ne yorgan.Bir de böbürlenerek inkar ettim demen yok mu ,adına üzüldüm diyemiycem üzüntüm İslamın senin gibi şerefsizlerin ağzında dilden dile kötü bir şey gibi dolaşması burda işe yaramayan sen ve senin gibi düşünenler.İsşamı inkar ettin şimdi neye inanıyorsun?hristiyanlar gibi baba oğul ve kutsal ruha mı ki burda baba tövbe haşa Allah oluyor,yoksa putperetler gibi kendi yaptığı heykele mi ?dikkat et kendi yaptığın veya yapılan her neyse bir nevi İlah'larını kendileri yaratan,haşa..,ama yok buda değil yoksa hiç birisine mi ?doğruya ellerin ayakların gözlerin kulakların kısacası her şeyin kendiliğinden oldu seni yaratan birisi yok sen kendi kendine varoldun ama Allah'ın varlığına inanmıyorsun size göre o yoktan varolamaz ben seni yaratılanların en aşağılığı görüyorum domuzdan bile dahasısın senin gibi düşünenler çok ve en fazla 70 yıl düşünürsünüz ya sonra_?hadi 100 yıl olsun veya 1000 peki ya sonra mantıklı düşünsene ya sonra özellikle bunu tek başına kal bir düşün böyle bu düşünceler ile gidersen(iz)sonunuz koca bir hiç sonsuz bir kızıldan daha kızıl sıcaktan daha sıcak.Allah ıslah etsin.

Faruq said...

Merhaba Turklere

Ben Fasli bir muslumanim, ve rahatlikla Araplarin cogu Turklere hayran ve sevdiklerini soyleyebilirim. Bu duygu hem modern Turkiye'ye ve Turklere yoneliktir, ve hem de musterek Osmanli gecmisimize.

Resmi devlet ideolojilerimizin Turkiye'ye, Osmanliya ve Turk'e olan nokta-i nazarlari, Arap halklarinin cogu ile hic hemaheng degildir. Bagdasmiyor.

Osmanliyi hic bir zaman bir istimar (somurge) gucu olarak gormedik. Buna inanan, bizim halklarimizi birbirlerinden ayirt etmeye telas gosterenlerinin iddialarina iyice muptela oldular. Osmanli, dunyanin Araplarin yasadiklari bolgesinde EN SON MESRU devletiydi. Osmanlinin cokusunden sonra cikan devletlerinin hepsi sun'i (sanal) ve yabanci somurgeciler tarafindan yaratilmistir. Bu sebepten dolayidir, Turkiye bayragi benim icin kendi uyduruk ve manasiz rezil bayraklarimizdan daha degerli oldugunu RAHATLIKLA tum Arap soydaslarimin yaninda soyleyebilirim. Bu mevzuda bana karsi cikanlardan fazla, ittihad-i nazara sahip olanlar vardir.

Bak Turkler.. bizleri bizzat birbirimizden ayirt etmeye cabalayan idukleri belirsiz kuvvetlerinin iddialarina kapilmaktansa, bizi taniyama geliniz. Aramizda anlasilmazliklara yol acan konular cok, bunlari asmamiz gerekiyor.

Benim gibi Araplar bunun surecine mutlaka katilacaklar. Araplarin cogu Ataturk'un ne kadar onemli ve muspet bir kisi oldugunu, islami anadoluda nasil din somurgesine ve hiristiyan emperyalizine karsi koruyup ta kurtardigini, yaptiklarinin Tanzimat islahatlarinin bir eklenti oldugunu, asinda 20nci asrin en buyuk mucahit oldugunu, ve British Foreign Office'in Araplari Turklerden ve Turkleri Araplardan hangi pis oyunlarin vesilesiyle nefret ettirmeye calistigini bilmiyor, ve bazilarimiz Osmanlidan Arap milliyetciliginin tesirinden dolayi hoslanmazlar. Ama bunlar azinliklardir.

Dunya degisiyor, yeni bir ruzgar esiyor Arap dunyasinda ve Turkiyede. Bu yeni firsati kacirmamamiz gerekiyor.

Artik Turkiye'yi de bir model ulkesi olarak gormeye basladik ve ulkenizin maslahat ve menfaatlarinizin arkasinda durmaya basladik.

Iki milletinin koskocaman varliklarini ve gelismelerini, artik resmi ideolojiler, dogmalar ve nefreti besleyen idukleri belirsiz kuvvetler tarafindan durdurulamaz. Tarih artik tabii (dogal) yoluna devam etmeye basladi ve gelismeleri ileriye goturen kuvvetler bir grub veya hatta bir milletin kapsayabilmesinden daha buyuktur. Degisimlere uymayan, arkada birakilacaktir, siddetle karsi cikansa, ezilecektir.

Kariyerci said...

Sevgili Faruq,

Cok guzel yazmissiniz. Her ne kadar bazi yonlerini sevmesek de TV buyuk degisimlere sebep oluyor. Bakin bu yazimin uzerinden gecen kisa surede Arap ulkelerinde gosterilen Turk dizileri iki toplum arasinda inanilmaz saglam kopruler kurup onyargili dusunceleri yok etti. Daha cok Arap turist olarak Turkiye'ye geliyor ve bizleri daha iyi tanimak istiyor. Iki halk birbirine daha cok yaklasiyor. Tabii ki bu boyle olmali. Neden Londra'ya turist olarak giden Arap halki Turkiye'yi tercih etmesin?

Tabii ki Osmanlı'da da insafsiz yoneticiler vardi. Ozellikle yerel yoneticilerin yapmis oldugu haksizliklar vardir. Buna hic bir devlet ve yonetim engel olamaz. Hele de o boyuttaki bir imparatorlukta. Bunu en son bir kac hafta once Irak'lı bir arkadasim soyledi 'Osmanli bize eziyet etmisti' dedi.

Dediginiz gibi ve Ataturk'un dedigi gibi 'gecmise sunger cekip ileri bakmak lazım'. Guzel bir donemin başlangicindayiz. Dunyaya karsi guclu bir birlik olabilme fırsatının kuyrugunu tutmus durumdayız. Insallah baris ve sevgi dolu gunleri gorecegiz.

Anonymous said...

Araplar Efendimiz(S.A.V)den sonra da islami koruyup yaymaya anlatmaya çaba sarfetmis bizim dunya ve ahiret kardeslerimizdir.Evet dogrudur geçmiste maalesef ingiliz ve fransizlarin etkisiyle yanlis olaylar yasanmistir.Ama biz de bu konu da cok ta temiz degiliz bence.Daha yakinda Irak savasini animsayalim
İnsallah biribirimizi daha iyi taniriz.

Anonymous said...

Benim sayin yazara bir kac sozum var. Oyle bilmis tavirlarla kaleme aldigi bu yazi gefcekleri kesinlikle yansitmiyor. Gercekleri soyleyecekse gidip halkin arasina girecek. Avrupada yasayan gelir seviyesi yuksek isadami sermayenin kolesi insAnlarin soyledikerinin benim icin bi onemi yok. Benim babam yirmi yil arap ulkelerini dolasti, cok guzel arapcasi ve farscasi var, bu sAyede bir cok arap dostu oldu ve zaman zaman evimizde agirlariz. Araplar bizim dostumuz ve inancimiz sayesinde hepside kardesimiz. Onlarin ayagina diken batsa benim canim yanar. Yazilacak cok sey var, arap milletini biz birinci dumya harbinden yenik ciktigimiz icin aglayarak, bagirarak iki sevgilinin ayrilisi gibi ayirdilar. Bilmeden arastirmadan ama tarafsizca uc bes kisinin gorusunu tum topluma mal etmeyin. Araplari somurgecilere biz kendi ellerimizle teslim ettik. Akan kardesimizin kanindan biz sorumluyuz, biz turkler. Ama kardeslerimizle yeniden sarilmak istiyoruz, helallesmek istiyoruz, zalime dur demek istiyoruz. Tapletten yazmak zor oluyor, sayin yazara mehmet akifin unutulmaz sozunu hatirlatmak istiyorum. Turk arapsiz yasayamaz, kimki yasar der, delidir. Turk arabin hem sag gozu hem sag elidir.

Anonymous said...

Herkesi aynı kefeye koymak doğru değil. ama bazı arapların da osmanlı'ya yaptığını da inkar etmek ahmaklıktır. Lawrence ile birlikte olup onu kurtarıcı olarak gören "el nebi" gibi peygamber sıfatları yakıştıran araplar vardı. Ve bunlar 1. dünya savaşında tafas'da 5000 türk askerinden oluşan tugayı katlederek sözüm ona ingilizler ve italyanlar nazarında zafer kazanmışlardır... Oysa cezayir'de fas2da libya'da v.s. onları katleden asıl işgacilere hep saygı duyulmuş ki dillerini bile resmi dil olarak miras bırakmışlardır araplara..

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
gamzeheartbl said...

Benim fikrimce halifeliğin Osmanlıya geçmesi ARAP milletine koymuştur.Ayrıca Araplar Türkleri ilk başta kullanmak istemişlerdir fakat her büyük görev verdiği tüm komutanlar kendi bağımsızlığını ilan edip Arap topraklarında devlet kurması bize ihanet edenler olarak bakmalarına sebep olmuştur.Osmanlının da tüm arap ülkelerini tek tek ele geçirip himaye altına alması onları çıldırtmıştır ki bunu 1.Dünya Savaşında ingilizlerle bağımsızlıkları ile ilgili işbirliği yapıp yıllarca islam ülkelerinin koruyucusu olan osmanlı'yı arkasından bıçaklamalarından belli oluyor.Bugün bile Suriye'ye müslüman ve arap bir ülke olmalarına rağmen kendi ırkı yardım dahi etmezken Türkiye ümmetçilik anlayışından dolayı kollarını açtı.Ama ne yazıkki bunu bile göremiyecek kadar körler.Maalesef Türkün Türkten başka dostu yok. İNŞ ilerde belki bu anlayış kırılır ve müslümanların Osmanlıdan sonra ki bu gerileyişi son bulur..

gamzeheartbl said...

HİÇ tarih kitabı okudunuz mu acaba?Araplar Osmanlıdan ayrılmak istediler.Mac-Mahon antlaşmasıyla Mekke Emiri Şerif Hüseyin İngilizlerle anlaşarak bağımsız bir devlet kurmak için Osmanlı devletine savaş açtı.Biz 1.Dünya Savaşında kutsal toprakları korumaya çalışırken sadece İngilizlerle değil işbirliği içindeki Araplarlada savaşıp kaybettik toprakları.Mısırıda oyle kaybettik.Yazık bizim insanımıza halen kitap yüzü açmadan konuşuyorlar.EVET bugün yine araplara biz yardım ediyoruz ingilizlerin çizmiş olduğu topraklarda yaşayanlara çünkü biz müslümanız ve müslüman olana daima yardım ederiz.Allah tüm müslümanların yardımcısı olsun müslüman gibi gözükenlerden de korusun

gamzeheartbl said...

Benim fikrimce halifeliğin Osmanlıya geçmesi ARAP milletine koymuştur.Ayrıca Araplar Türkleri ilk başta kullanmak istemişlerdir fakat her büyük görev verdiği tüm komutanlar kendi bağımsızlığını ilan edip Arap topraklarında devlet kurması bize ihanet edenler olarak bakmalarına sebep olmuştur.Osmanlının da tüm arap ülkelerini tek tek ele geçirip himaye altına alması onları çıldırtmıştır ki bunu 1.Dünya Savaşında ingilizlerle bağımsızlıkları ile ilgili işbirliği yapıp yıllarca islam ülkelerinin koruyucusu olan osmanlı'yı arkasından bıçaklamalarından belli oluyor.Bugün bile Suriye'ye müslüman ve arap bir ülke olmalarına rağmen kendi ırkı yardım dahi etmezken Türkiye ümmetçilik anlayışından dolayı kollarını açtı.Ama ne yazıkki bunu bile göremiyecek kadar körler.Maalesef Türkün Türkten başka dostu yok. İNŞ ilerde belki bu anlayış kırılır ve müslümanların Osmanlıdan sonra ki bu gerileyişi son bulur..

Unknown said...

Valla ben ne kadar Arap gördümse, hepsi Türklere hayrandı. Birleşmiş Arap Amirliğinde oldum, hepsi bana saygı duyuyordu Türk olduğumu bilince. Şu an Avrupadayım ve dün bi Faslı Türk olduğumu bilince bana yardım etti.
Bi tane rahmetlik Mısırlı arkadaşım derdi ki, İngilizler Mısır'ı ilğal ettikten Sonra bize Osmanlı'yı kötülemeye başladılar, derslikler bastılar, yıllarca kafamızı yıkadılar, ta ki, def olup gidene kadar. Sonuç ne oldu? Ben bi Türk kızı ile evlendim.
Bitek Lübnandakı Ermeni lobisi Türkleri sevmez ve halada sevmiyor ve bu konuda baya işler yapıyorlar. Bizlerse Lübnan'da kendimizi tanıtmak yerine Arapları kendimizden itiyoruz. Bizi orada temsil eden kaç kurum, kaç parti, kaç kültür derneği var? Sanırım 0