Friday, December 15, 2006

ERKEK, KADIN VE YAŞ FARKI

Az gelişmiş kültürlerin bozuk plağıdır “erkek kadından en az 10 yaş büyük olacakmış çünkü kadın erken çökermiş”!! Affetmişsiniz siz onu!! Erkek milleti hala böyle avunadursun, kadın milleti gençliğin sırrını çözdü bile. Şöyle bir etrafına bakabilen değişikliği görür hemen.

Eskidenmiş o! Evin her yükünü, stresini alan ve evden çıkamadığı için canlı gömüldüğü mezarda erkenden çöken kadınlar...

Kadın öğreniyor, gelişiyor. Modayı takip ediyor, kendine bakıyor. Etrafa bakınca, bakımsız adamların yanında hoş kadınlar göreceksiniz ve “Bu kadın bu adamla nasıl beraber:” diyeceksiniz. Nasıl olacak? Seçme şansı olmamıştır ya da daha iyisi yoktur da ondan!

Beyler gaflet uykusundan uyanın artık! Kaplumbağa- tavşan yarışındaki tavşan sizsiniz. Kaplumbağa hatunlar, siz ağaç altında uyurken çok yol aldılar. Kadın gelişiyor, yenileniyor. Erkekler ise, zaferin sarhoşluğu ile olduğu yerde demir atmış bekliyorlar. Bakımsız dişler, sigara kokan üst baş ve nefes, sararmış parmaklar, kirli sakal, uyumsuz kılık, koca bir göbek, ter kokan koltuk altları (deodorant kadınlara mahsus çünkü)... Listenin devamı hayal gücünüze kalmış.

Kadınlar tüm bunlara bir zamanlar, bakılmaya ihtiyaçları olduğu ve erkeklerin kendilerinden çok üstün yaratıklar olduğuna inandırıldıkları için. Şimdi ikisi de geçersiz. Artık erkeğe aile olmak, dertleşmek, hayatı paylaşmak, yani ortak olarak ihtiyaçları var.

Bu arada erkeklere teşekkür borçlu kadınlar, çünkü kadınlara yeniliklere hızla uyum sağlama yeteneklerini onlar sağladılar. Tarih boyunca, evini, yurdunu terk edip eşinin ardından giden hep kadın oldu. Erkek kadını hep kendi çöplüğüne getirdi ve orada hep kendi öttü. Yüzyıllar da bunu kadının genlerine yeniliklere uyum yeteneği olarak yansıttı. Kadın yeni ortamını gözleyip, kendini ona göre ayarlama yeteneği geliştirdi ve değişti.

Artık çok doğurmuyor, elinde çamaşır/bulaşık yıkamıyor, kocasının eline bakmıyor. Bu kazanılan vakitte okuyor, izliyor, dinliyor ve uyguluyor.

Korkarım artık erkekler erken çöküyor! “Erkek adam bir şey olmaz” gevrekliği ile hareket eden erkekler erken de ölüyor. Etrafımız dul kadınla dolu.

Erkek gelişim sürecindeki en önemli değişim bence erkeklerin duygusal yaşında olmuş. 21 yaşında Istanbul’u fethedecek olgunluğa sahip erkekler o günden bu güne fiziksel olarak yaşlanırken, duygusal olgunluk yaşları gittikçe düşmüş. İşte bu tezat kadınları zor durumda bırakıyor. Hem genç, sağlıklı, çağdaş ve aynı zamanda olgun adam bulmak mucize gibi. Aslında bunda hızlı değişip erkeğin aklını karıştıran kadının da katkısı var. Binlerce yıldır bir arada olan bu çift şimdi birbirine yabancı gözlerle bakıyor.

Ya mucize aramayı sürdürecek ya da Pollyannacılık oynacağız. Erkeklerin bizimle aynı hızda gelişmesi bizim görebileceğişimiz bir zamanda gerçekleşmeyecek gibi görünüyor. Tabii erkekler, bulunmaz Hint kumaşı havasından kurtulup bir mucize yaratırlarsa o başka tabii.

Londra
12 Aralik 2006

3 comments:

Anonymous said...

Ben erkegin benden en az 10 yas buyuk olanini begeniyorum. Nedeni goruntusu yada ilerde olacaklar degil, benim hayat tecrubemden 10 yil fazlasina sahip olmali ki benimle esit dusuncelere, zekaya sahip olsun. Ama su ana kadar 20 yas farkinda olanida denedim, yine de benim zekama sahip birini bulamadim :) Yanlis katmanlarda oynuyorum belkide.

Sevgiler,

Anonymous said...

Vallahi ben 10 yas buyugunude denedim. 1O yas kucugunude. Asla 10 yas buyugunun duygusal olarak daha gelismis oldugunu soyleyemem. Ozellikle Turk erkegi niye gelissin degissinki elinde cocukugunda kazanilmis krallik haklarini kaptirmamak icin sonuna kadar mucadele ediyor. Inaniyorum birgun gelip onlarda uyanacaklar. Uyanmis anneler uyanmis erkek cocuk yetistirecekler. Genclere gidin bayanlar, biz baslatalim devrimi. Bizim kultur madem uyuyor bizde baska kulturlerden es secelim kendimize...

Umran Altunkaya said...

Ozellikle bu notu birakan erkek arkadasa heal olsun diyorum. Bunu kabul etmek her erkegin harci degildir cunku genli zekadan cok fizige bakar ve yaninda dolastirdigi kadinin fizigi ile kendine reputasyoin kazanmaya calisir.Ingilizlerin dedigi gibi "beauty is on the eyes of beholder" ve insallah bir gun gelir Turk erkekleri de anlar.