Thursday, October 05, 2006

Bir bedende iki kişi

Bir bedende iki kişi!!

Lydia Fairchild 2 çocuk annesi olarak Amerikan devletine yardım için başvurduğunda çocukların kendisine ve eski eşine ait olduğunu belirlemek üzere DNA testi yapılır. Sonuç Lydia için 1.5 yıl süren bir kabusun başlangıcıdır.

Acil olarak görüşmeye çağırılır ve görevli kendisine DNA testi sonucuna göre eşinin çocukların babası olduğunun kesin olduğunu ama kendisinin o çocukların annesi olmadığını söyler. Bunun bir şaka olmadığını hukuksal süreç başladığında anlar. Devlet onu, kendisine ait olmayan çocukları kullanarak yardım almaya çalışmakla suçlamaktadır. Eşi ve doktoru çocukların doğumuna şahit olduğunu söylerlerse de inandıramaz. DNA sonucları kesindir! Bu sonuçlara göre anne ile bebek arasında en az %50 oranında tutması gereken DNA yapısı onun durumunda %0’dır.

1 yıl sonunda mahkeme çocukların devlet himayesine verilmesine karar. Lydia’nın mahkeme tarihinde 3. çocuguna hamile olması yargıca bir fikir verir. Bu bebeğin doğumuna mahkemenin belirlediği bir görevli katılacak, doğumu izleyecek ve hemen her ikisinden de kan alarak DNA testine gönderecektir.

Öyle de olur. 2 haftalık geçmek bilmeyen bekleme suresi sonunda DNA testi o bebeğin de Lydia’dan olmadığını söylemektedir.
Daha önce Lydia’yı hiç bir avukat savunmak istememişken bu sonuç ona bir avukat kazandırır. Avukat araştırmaları sonucunda Ben Israel Hastanesinde benzer bir vakanın olduğunu öğrenerek oraya başvurur.
Hastanedeki diğer vaka 60 yaşlarındakı bir bayandır. Böbrek nakli gerektiğinde 2 yetişkin oğlu ile arasında genetik bir bağ olmadığı saptanmış. Konuyu araştırmak isteyen doktorunun çıkardığı fonla sağlanan sonuçlar göstermiş ki 3. oğulun DNA yapısı anneye uyuyor. Ayrıca kadının erkek kardeşinin DNA yapısının çocuklara uyduğu, dolayisi ile kadının o çocukların annesi olması gerektiği saptanmış.
Peki bu nasıl oluyor?!

Hastane yetkilileri araştırmaya başladıklarında bir doktor, vakanın bir “Chimera” (kaymera) olabileceğini söylüyor. Kaymera 2 döllenmiş yumurtanın veya 2 embriyonun hamileliğin erken döneminde birleşmesi veya bir yumurtanın 2 sperm tarafından döllenmesi ile oluşan bir anomali. Yani kişide iki set kromozom oluyor. Bir bedende iki kişi gibi!

Doğada en çok hayvanlarda görülen kaymerizm genelde dışarıdan belli olan bir durum. Örneğin bir dişi bir erkek yumurtanın birleşmesi ile oluşan kaymerizmde kişi çift cinsiyetli oluyor. Çoğunlukla vücutta pigmentasyon bozuklukları görülüyor. Zenci-beyaz birleşmesinden doğan bir bebeğin göbek deliğinden alti cetvelle bölünmüş gibi sağı koyu renk, solu beyaz renk. Sağda erkeklik iç organlarının yarısı, solda kadınlık iç organlarının yarısı var. Bir başka kaymeriğin vücudu ise satranç tahtası gibi kare kare bölünmüş renklerle.

O güne kadar en fazla 40 insan vakası saptanmış dünyada, ama hepsi de dışarıdan belli olanlar. Dolayısı ile bu iki kadının durumu olaya farklı bir boyut katıyor.
Araştırma sonucunda her iki kadının da kanında çift kromozom seti bulunamazken farklı organlarında farklı kromozom setleri bulunuyor. Bazı organlarda biri baskınken diğerinde diğer set baskın olabiliyor. Lydia’nın rahminde çocuklarınınki ile uyuşan kromozom seti saptandı ve Lydia kurtuldu.

Lydia’nin davasına bakan yargıcın söyledikleri olayın dehşetli boyutunu açıklıyor; “Bu güne kadar DNA sonuçlarına göre buradan babalar gönderdim. Hapisten adamlar çıkarıp hapse adam gönderdim. Ben artık bu sonuçlara ne kadar güvenebilirim?!” .

Düşünsenize, bir kadın tecavüze uğruyor. Tecavüzcü kaymerik ve spermi ile kanında farklı kromozom setleri var. Bu adam kanından alınan örnekten yapılan DNA testi sonucunda kesinlikle suçsuz olacaktır.

Acaba dünyada bilinmeyen kaç kaymerik daha var? Acaba eşcinselliğin kaymerizm ile ilgisi olabilir mi? Cevapları zaman verecektir ancak bilip de takip ettiğimiz takdirde.

23 Temmuz 2006

No comments: