Sunday, October 08, 2006

SIRT AĞRILARI, SEBEPLERİ VE ÇÖZÜMLERİ

Günümüzde bir çok insan sır ağrılarından ve özellikle bel fıtığından yakınmaktadır. Bu ağrılar sadece insanların bedenine değil, devletlerin sağlık sistemlerine de büyük yük getirmektedir. Doktorlar sırt ağrılarını modern çağın hastalığı olarak tanımlamakta ve yoğun stres ve fiziksel hareket yetersizliğinin kasların zayfılamasına dolayısı ile de sırt problemlerine yol açtığını ileri sürmekteler.

Su profesörü olarak bilinen Dr. F. Batmanghelidj bu konuda farklı bir iddia ve dolayısı ile farklı bir çözümle karşımıza çıkıyor.Omur iliğimiz 24 omurgadan oluşmaktadır. Bu omurların arasında da 23 adet yastık disk bulunmaktadır. Bu diskler omur hattına hareket alanı sağladıkları gibi şok emicidirler, yani omura, zarar görmeden hareket etme avantajı veren çok önemli organlardır. Bu disklerin icinde su ve tuzdan oluşan jelatinimsi bir madde vardır. Diskler tam olarak sıvı ile dolu olduklarında omurlar arasında etkin bir koruma sağladıkları gibi özellikle bel bölgesindeki kasların yükünü de azaltırlar. Disk, yukarısındaki yükün %75ini emdiği gibi aşağıdan yukarıya hareket eden şok dalgalarını da hafifletir.

Eğer disk yeterince sıvı ile dolu değilse incelir ve eklemlerin arasını etkili bir şekilde dolduramaz. Bu durum eklemlere çok yük binmesine neden olur ve şişme ve kemik deformasyonu ile sonuçlanır. Aynı zamanda bu, kasların vucudu dik tutabilmek için aşırı yüklenmesine neden olur ve dolayısı ile bu da kasların gerilmesine ve daha sonra ağrılara yol açar. Disklerle kemikler arasındaki kıkırdağın kayganlık kabiliyeti de sıvı eksikliğinden ciddi olarak etkilinerek şişme ve ağrıları artırır.

Doğanın bu durumdaki çözümü, zarar oluşmadan önce disklerdeki sıvının suyla artırılmasıdır. Bunu da ancak uyku sırasında, vücud ağırlığı disklerin üzerinde değilken yapmak mümkündür. Tabii bunun için o bölgede yeterli su bulunması gerekir.

Drç Batmanghelidj der ki “Ağrı kesiciler ağrıyı geçici bir süre maskeler ama tamir edemez. Tamir sadece su ile mümkündür. Vücudun su ihtiyacını karşılamak, kimyasal müdahalelerden önceki tedavi olmalıdır”.

Sırt ve eklem ağrıları olanlar için Dr. Batmanghelidj’in ‘How to deal with back pain and Rheumatoid Joint Pain” kitabı mutlaka okunması gerekenler arasında ancak ne yazık ki şimdilik Türkçesi yok.

Tekrar hatırlatmakda fayda görüyorum; su derken her suyu kasdetmiyoruz. Suyun kalitesi hayat kalitemizi de belirliyor. Gördüğümüz gibi su hayatımızda sandığımızdan daha fazla öneme sahip. Çok su içmeye başlar başlamaz da hemen mucize beklemeyin. Yıllarca susuz kalmış olan bedenimizin canlanması ve gözle görülebilir sonuçlar elde etmek için en az 1 yıl geçmesi gerektiğini söylüyor uzmanlar.

22 Agustos 06

No comments: