Sunday, October 08, 2006

İNGİLTERE ŞİŞİYOR!!

Son aylarda yazılı ve görsel basında hep aynı konu işleniyor; “İngilizler şişmanlıyor”!! Bunu fark etmek için medyayı takip etmeye gerek yok! Ben bunu etrafıma bakarak rahatlıkla görebiliyorum. Çok kısa bir zaman diliminde İngiliz toplumunda ciddi bir yapı değişimi var. İnsanın gözüne gözüne giriyor!!

İngilizlerin Amerikalılara göre 5 kat daha hızla obezliğe doğru gittiğini öğrenince insan önce şoke oluyor ama Amerikalıların bu döngüyü artık tamamladıkları ve neredeyde hepsinin obez olduğu düşünülürse Amerika ile karşılaştırmak doğru olmaz ancak nüfusun kendi içindeki karşılaştırmalar da tehlike sinyalleri veriyor.

2010 yılında İngiliz toplumunun yaklaşık %30’unun obez olacağı hesaplanmakta. 2 ila 15 yaş arasındaki kızların %22’si ve erkeklerin %19’unun aşırı kilolu olacağı da belirtiliyor. Dikkat edin dişi cinsi daha fazla tehlike altında.

İşin kötü tarafı ise çocuklar arasındaki obezitenin, onları anne bablarından önce ölme riski olan bir nesil yapması.

Obezite sadece kişiye değil yaşadığı topluma da zararlar getiren bir sorun. Sadece İngiltere’de aşırı kilodan kaynaklanan sağlık sorunlarının çözümü için harcanan paranın 7 milyar pound civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu konudaki maliyeti azaltmak için alınan tedbirlerin başında ise aşırı kilolu kadınlara tüp bebek uygulaması yapılmaması geliyor. Aşırı kilo ile kısırlık sorununun çok ilintili olduğu artık kesinleşmiş durumda ve bu sadece kadın için geçerli değil beyler!!

Tabi unutmamak gerekir ki obezite sadece İngiltere veya Amerika’nın sorunu değil. Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ciddi bir sorunu. Dünya çapında 1 milyar insan aşırı kilolu ve bunların 300 milyonu da obez. Fazla yiyen insan sayısı dünyadaki yemek bulup yiyemeyen insan sayısını geçmiş bulunuyor. İnsanlar teknolojinin bir nimeti olarak fiziksel faaliyetlerini azalttığı gibi hazır yemek ve hormonlu gıdalarla aldığı kalorileri artırmakta. Unutmayalım ki bedenimiz teknoloji ile aynı hızda değişmiyor, dolayısı ile teknolojinin yarattığı bazı kolaylıklar bedenimiz için çok zararlı olabiliyor.

Klasik çözümlerim işe yaramadığı artık kabul edilmiş durumda. Aşırı kilonun bilinç altındaki sebepleri çoğunlukla psikolojik. Bunu çözmeden kiloya çözüm aramak doğru değil ancak fazla da beklememek lazım çünkü bedendeki her kilo ciddi zararlar veriyor. Belki biliyorsunuzdur ense ve bel etrafındaki kilo ciddi olarak kalp problemi yaratıyor.

Bazıları obeziteyi küresel ısınmadan daha tehlikeli olarak tanımlıyorlar haklı olarak. Eee herhalde “doğal seleksiyon” insalarda böyle oluyor. Ya salgın hastalık, ya doğal felaket.... İnsan nüfusu bir şekilde denge seviyesinde tutuluyor. Acaba bilinç altında bazı insanlar kendilerini kurban edip dünya nüfusunu dengede tutmaya mı çalışıyorlar?

Londra, Eylul 2006

No comments: