Sunday, October 08, 2006

İLERİYİ GÖREBİLMEK

Türkiye’de yılardır alışılagelmiş bir yaklaşımdır, Batılı ülkeleri örnek almak ve onlar gibi ileri gitmek ama bir türlü bunun nasıl yapılacağına ilişkin bir plan ne görmüş ne duymuşumdur.

Geçen gün bir akşam gazetesinin küçücük köşesinde bana göre çok önemli bir haber vardı. Dikkatimi çekti çünkü “UK Çin’den öğretmen getirtecek” diye atılmıştı başlık. “Allah Allah!! Burada öğretmen sıkıntısı da mı varmış ve niye Çin?” diye merakla okumaya başladım. Mandarin (Çince) öğretmeleri için Çin’den öğretmen getirtilecekmiş.

Peki neden? İngiltere’deki Çinli çocuklar kendi dillerini unutmasınlar diye mi? Bazı okullarda Mandarin zorunlu kılınacakmış. Merakım gittikçe artıyor. Niye Çince bu kadar önemli.

Efendim Çin ekonomisinin gidiş hızına bakarak 2020 yılında İngiltere’yi ziyaret etmesi hesaplanmış olan Çinli turistlere hizmet edebilmek için önemli sayıda Mandarin bilen adam lazım olacakmış, o nedenle şimdiden bu kişilerin eğitimine ilkokuldan başlanmalıymış! Bu amaçla da Çin’den öğretmenler derhal getirilecekmiş.

Nereden nereye! İleride zengin olacağı varsayılan ve İngiltere’ye turist olarak gelecekleri varsayılan Çinlilerin bırakacakları varsayılan parayı kapabilmek için şimdiden ve akıllıca bir plan. Dikkatinizi çekerim “varsayımlar” üzerine yapılmış bir yatırım bu.
Doğal olarak acı bir gülümseme yayıldı dudaklarıma. Kendimizi düşündüm. Planlama kapasitesi için; “Türk’ün aklı ya kaçarken ya s....ken gelir” diye vecizeler dizilmiş olan kendimizi....

Başkaları varsayımlar üzerine yatırımlar yaparken bizler varsayımların ötesine geçmiş olan konularda bile hala işaret bekliyoruz. Bırakın devleti acaba Türk turizmciler böyle bir potansiyelin farkındalar mı? 90’lı yılların başındaki doğu Avrupa bavul tacirlerinin gelecek potansiyelini göremeyip sonra ardlarından ağlamış olan esnafımızdan acaba hiç ders almış olan var mıdır? O tren kaçtı!

Tabii burada sorumluluk hiç bir zaman kurumlarda değildir. Sonuçta kurumları oluşturanlar da kişiler ve biz yönetim yapılarımıza kişisel niteliklerimizi taşıyoruz. Her şeyi son ana bırakma ve başkalarını takip/teklit etme konularında ziyan edilen müthiş yeteneklerimiz var. Bizler bireyler olarak ileri görüşlü olma ve uzun dönemli hedeflere göre plan yapma yeteneğimizi geliştirmediğimiz sürece uluslararası ticaret pastasından alacağımız dilim her zaman küçük kalacaktır. İşte o zaman komşunun tavuğuna imrenmemek için şimdiden civ civ alıp yetiştirmeye başlamamız iyi olmaz mı?
03 Ekim 06

No comments: